Tarihte zarf kullanımına ilk kez 17. yüzyılda rastlanırken kullanılan zarf çeşitleri arasında doğal olarak çok fazla çeşitlilik olmadığı gözlemleniyor. İlk olarak James Ogilvie tarafından Sir William Turnbull’a yazılan bir mektubu muhafaza etmek üzere kullanılan zarfın, günümüzde kullanılan mektup zarfı ile benzerlik taşıdığı görülüyor.
Şimdilerde ise buklet zarf, CD zarfı, davetiye zarfı, diplomat zarfı, muhtelif amaçlı zarflar, torba zarf gibi kullanım amacına veya tasarımına göre çok sayıda zarf çeşidi kullanılıyor. Temel kullanım amacı bireylerin ve kurumların birbirlerine gönderdiği evrakları taşımak olan zarflar, yazışmaların da güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlama misyonu taşımaktadır.
Kurumsal firmalar ve bireyler için çok sayıda zarf ürününe sahip olan Çorlu'da Avrupa Baskı Merkezi olarak biz de sizler için günümüzde kullanılan zarf çeşitlerini incelemek ve kullanım amaçlarını mercek altına almak istedik. İşte zarf seçimini kolaylaştırmak üzere hazırladığımız zarf çeşitleri listesi…
Eğer kurumsal bir firmaysanız veya kurumsallaşma sürecindeyseniz, evrak gönderiminde tercih edeceğiniz zarfın türü sizin için kritik bir öneme sahiptir. Profesyonelliğinizi sergileme fırsatı sunan zarf seçimini en doğru şekilde yapmak için ise öncelikle zarf çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
Resmi yazışmalarda kullanılan ve üzerinde firmanın logosu, mottosu, adres ve iletişim bilgileri yer alan zarflar, diplomat zarflar olarak adlandırılır. Genellikle fatura ve irsaliye gibi evrakların gönderimi için tercih edilmektedir.
Tercihe göre pencereli ya da penceresiz seçenekleri bulunmaktadır. Pencere kullanımının amacı, zarfın içerisindeki evrak üzerinde yazan isim ve adresi kolaylıkla görebilmektir. Firmaların şirket içi veya resmi yazışmalarda sıklıkla tercih ettiği zarf çeşitlerinden diplomat zarflar, diğer zarflara göre daha resmi görünmektedir ve dolayısıyla daha profesyonel bir algı yaratmaktadır.
Ayrıca talebe göre diplomat zarflar silikon bantlı ya da normal tutkallı olarak da üretilebilmektedir. Silikon bantlı diplomat zarflar, daha kolay açılabildiği ve zarfa ya da içindeki evraka hasar verme olasılığını düşürdüğü için tercih edilmektedir. Normal tutkallı diplomat zarflarda ise zarfın içindeki evraka ulaşmak için zarfı bir köşesinden tutarak yırtmak gerekmektedir.
Diplomat zarflar, yalnızca evrak gönderimi için değil, firmaların kurumsal görüntüsüne katkıda bulunma özelliğinden dolayı aynı zamanda reklam ve tanıtım malzemesi olarak da görülmektedir.
Resmi evrakların gönderimi için kullanılan zarf çeşitleri arasında mekanize zarf da bulunmaktadır. Çoğunlukla bankalar ve telekomünikasyon firmalarının tercih ettiği mekanize zarf da diplomat zarfa benzer şekilde pencereli veya penceresiz seçenekler ile satışa sunulmaktadır.
Özel firmaların diğerlerinden farklılaşmak için genellikle özel tasarımlar ile süslediği mekanize zarflar, çoğunlukla firmanın kurumsal renklerine sahip olarak karşımıza çıkıyor. Bu açıdan bakıldığında kurumsal firmalar için gayet mantıklı bir seçenek olarak görebileceğimiz mekanize zarflar, pazarlama çalışmalarını desteklemek amacıyla da kullanılabilir.
Katlanmaması ve/veya hasar görmemesi gereken evrakların gönderimi için genellikle torba zarf tercih edilir. Torba zarflar, diğer zarf çeşitleri arasında boyutlarından dolayı en kolay ayrışan zarf modellerindendir.
Bu açıdan bir torbayı andıran görüntüsüyle çok sayıda evrakı katlamaya gerek duymadan barındırabildiği için tüm resmi yazışmalarda kullanılan torba zarflar, elbette başka kullanım amacıyla da bireyler için tercih edilebilir bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Adından da anlaşılacağı üzere CD’leri korumak, çizilmesini veya kırılmasını önlemek amacıyla kullanılan CD zarfları, CD’ler için uygun ebatlarda üretilmektedir. Böylece CD zarfına yerleştirilen bir CD, sağa-sola hareket etmeden sabit bir şekilde taşınabilmekte ve hasar görmeden alıcıya ulaştırılabilmektedir.
Günümüzde her ne kadar mektup gönderimleri rafa kalkmış, yerini teknolojiyle birlikte sosyal medya platformları almış olsa da mektup zarfları da hala kullanımda olan zarf çeşitleri arasındadır. Mektup yerine artık daha çok evrak veya davetiye göndermek için tercih edilen mektup zarfları, diğer zarf çeşitlerine nazaran daha ufak boyutlara sahiptir.
Kullanım amacına göre özelleştirilmiş, başka bir kullanım amacı için elverişli olmayan zarflardır. Örneğin röntgen filmlerini muhafaza etmek üzere üretilen zarflar, dikiş setini bir arada tutmak için tasarlanan zarflar, gözlük camlarını korumak için geliştirilen zarflar birer muhtelif amaçlı zarftır.
Yine kullanım amacını isminde taşıyan bir zarf çeşidi olan davetiye zarfı, tahmin edileceği üzere düğün, nişan, doğum günü, fuar gibi etkinlik ve organizasyonların davetlilere duyurulması amacıyla tasarlanan davetiyeleri alıcılara ulaştırmak için kullanılmaktadır.
Genellikle organizasyon türüne göre farklı tasarımlarda davetiye zarfları tercih edilmektedir. Örneğin düğün davetiyelerini taşıyan zarfların tasarımları, gelin ve damadın talebine göre farklılaştırılabilmekte, hatta beyaz dışında farklı renk seçeneklerine de sahip olabilmektedir.
Çorlu'da Zarf çeşitleri, içerisindeki evrak veya objeyle ilgili önemli ipuçları verebilir. Dolayısıyla kurum algısı üzerinde zarfın büyük bir etkisi olduğu söylenebilir. Buradan yola çıkıldığında bir kurum veya birey olarak tercih edeceğiniz zarfın doğru seçim olduğundan emin olmanız büyük önem taşımaktadır.
Günümüzde birçok firma, zarfların bu yönünü en verimli şekilde değerlendirmek için özel tasarım zarflar kullanmaktadır.